header banner
Default

Beschrijf wat het is en wat het betekent


Delist, liste dışına almak demektir. Kripto para borsasındaki bir varlığın borsada işlemden çıkarılması için delist ifadesi kullanılmaktadır. Bir finansal varlık birçok sebepten ötürü listelendiği platformlardan delist edilebilir.

Herhangi bir hukuk süreci bulunması, düzenli olarak düşük hacime sahip olması ve bulunduğu piyasaya fayda sağlamaması gibi sebepler finansal varlıkların delist edilmesine yol açabilmektedir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Geleneksel borsalar ya da kripto para işlem platformları, listeledikleri varlığın maliyetlerinin, getirdiği faydaların üstüne çıktığını tespit ettiğinde delist kararını alır.

Aşırı fiyat dalgalanmalarının ardından eski değerlerine bir türlü ulaşamayan kripto paralar güvensizlik yaratabilir. Bu durum o kripto varlığın kullanıcılar tarafından alım satım işlemlerinde daha az değerlendirmesine ve hacminin düşük kalmasına sebep olur. Bu gibi durumlarda kripto varlığa, yer aldığı platformlar tarafından delist edilme kararı alınabilir. 

Delist Olacak Coinler Ne Demek?

Listeden çıkarmak anlamına gelen delist, bir varlığın borsadan kaldırılmasıdır. Artık borsa tarafından sağlanan listeleme gereksinimlerini karşılanmaması sonucunda bu olay gerçekleşir. Ancak bir borsanın ve varlığın listeden kaldırılması için birçok gereksinim olması gerekir. Daha sonra listeden çıkarılma işlemi gerçekleştirilir. Bu duruma delist denilir.

Bir varlığın delist olması için bazı faktörlere dahil olması zorunludur. Bunların başında, ‘geliştirme faaliyetinin kalitesi ve seviyesi’ gelmektedir. Etik olmayan veya hileli davranış kanıtı, projenin sürdürülebilir bir blok zinciri ve kripto para birimi ekosistemine katkıda bulunup bulunmadığı, borsanın proje ile iş yapmayı kabul edilemez veya riskli bulduğu diğer nedenler gelmektedir.

Delist Olursa Ne Olur?

Coin delist olursa işlem gördüğü borsa tarafından artık işlemlere kapatılacağı ve listelenmeyeceği anlamına gelmektedir.

Bu süreç yatırımcıları zarara uğratmamak için hemen yapılmaz. Coinin delist edilmesi sürece yayılır. Delist edilecek coinler muhakkak ilgili borsa tarafından duyurulur. Delist edileceği haberini alınan coin, işlem gördüğü farklı bir platforma veya soğuk cüzdana çekilebilir.

Bir borsada delist edilen coin, diğer borsalarda da delist edileceği anlamına gelmez. Bu kararı alan borsa ile alakalıdır. Borsalar yapılan al sat işlemlerinden aldıkları komisyonlarla finansal varlığını sürdürebilirler. Eğer bir coinin borsada ki işlem hacmi düşükse bu coinden sağlayacağı komisyon geliri de düşük olacaktır. Genellikle borsalar işlem hacmi düşük coinleri delist etme kararı alırlar.

Sources


Article information

Author: Ronald James

Last Updated: 1698513842

Views: 1091

Rating: 4.8 / 5 (101 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ronald James

Birthday: 1938-08-29

Address: USNV Cobb, FPO AE 90663

Phone: +4138384914063371

Job: Archaeologist

Hobby: Cross-Stitching, Wildlife Photography, Amateur Radio, Fencing, Meditation, Motorcycling, Beer Brewing

Introduction: My name is Ronald James, I am a Adventurous, talented, enterprising, unguarded, unwavering, unreserved, Open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.